Telefon: +38631818553

E-pošta: info@natura2020.si

Nazaj k naravi, nazaj k izvoru.

Študijsko potovanje

OSUPLJIVI PRAGOZD ŠUMIK

Za ugledne zelene raziskovalce

Spoštovani zeleni raziskovalci modrosti pradavnine!

Dobrodošli na razkošnem zelenem študijskem potovanju OSUPLJIVI PRAGOZD ŠUMIK, ki ga priporočamo tudi kot poročni izlet oziroma rojstnodnevno ali praznično darilo, ki vam bo omogočilo preučevanje naravne in kulturne dediščine.

V novi ekonomski realnosti je treba znati poskrbeti za konkurenčno pozicioniranje lastnega podobe. Naj bo pragozdno doživetje Natura 2020 vaša prva potovalna izbira.

Nikjer drugje v realnem in digitalnem svetu ne morete hitreje in ceneje strateško pozicionirati vaše podobe kot tukaj. V enem dnevu lahko z dokumentiranimi dokazi doživetja pragozda na družabnih omrežij krepko dvignete svoj rating, saj 99,99 % konkurence še nikoli ni bilo v mešanem pragozdu.

Prva izbira dostojnega, trajnostnega in družbeno odgovornega premagovanja zdrave konkurence je pot na vzhod Alp. Pristanete na letališču blizu slovenske prestolnice – zelenega mesta Ljubljane. Naj postane vaša prva izbira pri pozicioniranju osebnostne blagovne znamke lastna intelektualna lastnina in podarjen know-how (izmenjava izkustva z lokalnimi legendami). Ta vam omogoča, da v 24 urah z lastno agilnostjo, inovativnostjo in imaginacijo (sposobnostjo domišljanja, sanjarjenja) ustvarite osebnostni kapital, ki bo prepoznaven na družabnih omrežjih in v realnem poslovnem okolju.

Tovrstnih študijskih ritualov preučevanja zelenih naravnih znamenitosti ali poročnih šeg se lahko udeležite le v času od 21. junija do 21. septembra.

Zeleni raziskovalci društva Natura 2020 se zavedamo, da si 99,99 % svetovljanov želi raziskati mešani pragozd, vendar za to nimajo dovolj časa. Ponujamo jim rešitev v obliki kakovostne enodnevne priložnosti.

Na lahkotno in simpatično študijsko poročno raziskovanje osupljive zelene dežele Slovenije vabimo digitalne nomade, ki delujejo povsod, kjer lahko sproščeno in razkošno skrbijo zase in za svoj ugled/posel.

Z nami, lokalnimi legendami, boste odkrili skrivnosti zelenega obilja/gostoljubja/razkošja, izgubili predsodke in strah pred pragozdom in mističnim bitjem povodnim možem Jezernikom, saj je tudi dr. France Prešeren, avtor besedila Slovenske himne, napisal pesem z naslovom Povodni mož.

Naše gostoljubje temelji na čudoviti toplini bukovega lesa, izjemni simpatičnosti pokrajine ter butični gastronomiji, saj gre ljubezen/gostoljubje skozi želodec, ki ga ozdravijo pohorska žganja.

Načrt raziskovanja duhovnega izkustva energetskega pohodništva temelji na realističnem gozdnem pobegu v prvinsko ohranjen pragozd Šumik na Pohorju. Bazni tabor je otrokom prijazno Unicefovo mesto Ruše, kjer priporočamo nastanitev, saj krenemo na pot, še preden se začne svitati, da ujamemo posebne svetlobne učinke sončne strani Alp.

Bajeslovne skrivnosti naravne in kulturne dediščine kot tudi intelektualne lastnine odkrivamo z aplikacijo za pametni telefon, ki omogoča fotosafari ob podpori tehnologije obogatene resničnosti. Prisluhniti je treba samemu sebi, slišati glas podzavesti. Zaupati moramo intuiciji. Tovrstni preizkus prebujanja vodstvenih kompetenc je vrsta učenja na priklic. Narava nam daje uvid v lastno notranjo moč, saj se je treba na nevarnem terenu zanesti na lastno moč, ki jo zrcali podoba veličastnih lepot pragozda. S treningom fotografskih spretnosti prebujamo tretje oko ali šesti čut, saj si lahko v pragozdu ogledate in fotografirate edinstvenost naravnega utripa, ohranjenega od pradavnine. Naučimo se skrivnosti poznavanja sebe samega po nauku o modrosti Gnothi seauton (kdo, kaj smo). Gostom razkažemo naravno moč vodnega kroga Črno jezero – Črno morje kot tudi neverjetno moč dreves, ki rastejo iz žive skale, da razumemo moč nevidne podzavesti in vere vase. Pri tem doživimo naravno obrazno knajpanje, barvno terapijo razkošnih dreves, visoko intenzivni zvočni ‘retreat’, bosonogo hojo po deroči brzici gorske rečice, refleksno masažo stopal po makadamski poti ali travniški ‘selfness’.

Fotosafarijski sprehajalni ritual traja do 5 ur oziroma en dan, odvisno od intenzivnosti, želja in psihofizične sposobnosti udeleženca. V pragozdu prehodimo krožno pot dolžine 12,5 km. Gibljemo se med 890 in skoraj 1000 metri nadmorske višine. Holcarska pot od slapa Veliki Šumik do grebena Pohorja je kategorizirana kot zahtevna planinska pot. Varovana je z jeklenicami, zato potrebujete ustrezno opremo in usposobljenost, saj so skale spolzke in smrtno nevarne. Potrebujete primerno pohodno obutev, saj delno prečkamo močvirni svet. Za umazana in raztrgana oblačila ne odgovarjamo.

Pred štartom raziskovalne misije uredimo formalnosti. Eksperimentalnega preizkusa praga lastne imaginarnosti/prebujenosti se udeležite na lastno odgovornost. V primeru družinskega izleta je priporočena starost otrok nad 9 let in skrbno načrtovan študijski izlet po meri. Udeležba na poročnem festivalu/izletu se načrtuje ekskluzivno po meri, saj predstavlja glamurozno zeleno ekstravaganco poročnega energetskega pohodništva.

Gost je kralj, gostoljubje naravnega duhovnega kraljestva pragozda Šumika je kraljica. Udeležencem študijskega potovanja Natura 2020 je na voljo preizkus imaginarnosti (sposobnosti domišljanja, sanjarjenja), ki je sestavljen po meri iz butičnih doživetij/modulov/izletov:

  1. Skrivnostna moč Trnuljčice je študijski izlet, posvečen osupljivi čisti vodi, čistemu okolju in boju proti podnebnim spremembam, s katerimi ohranjamo naravo, okolje in zdrav življenjski slog. Raziskovanje/potovanje je fokusirano na naravne, kulturne in bajeslovne znamenitosti imaginarnega vodnega kroga Črno jezero – Črno morje, ki ohranja vznemirljivo lepoto od zadnje ledene dobe. Ne bo manjkalo niti prestižno »frankensteinsko« zakulisje z nepredstavljivim in neponovljivim fotosafarijem ob pročelju dvorca Viltuš in v bližnjem angleškem parku.

2. Povodni mož Jezernik je študijski izlet, naravnan na naravno vrednoto pragozd Šumik, naravno znamenitost, ki jo odkrijemo z realističnim vodenim gozdnim fotosafarijskim pobegom. Pragozd Šumik je največji slovenski prvinsko ohranjeni mešani pragozd, kjer najdemo 24 metrov visoki slap Veliki Šumik, najvišji slovenski slap na nekarbonatnih tleh. Ob njem je marmorna skala z obličjem povodnega moža Jezernika, ki se razkrije le spretnim fotografom, veščim uporabe učinka zlatega reza. Do obličja Jezernika pristopamo lateralno, saj najprej obiščemo Ravbar peč, kjer odkrijemo 6-metrski marmorni portret hudobne grajske veleposestnice Jere, ki jo je uročil povodni mož Jezernik. Kanjon Lobnice prečkamo po visečem mostu v bližini slapu Mali Šumik. Dolina in kanjon gorske rečice Lobnice sta hudourniškega značaja. Kadar se Jezernik razbesni, je pot smrtno nevarna, zato je od slapa Veliki Šumik varovana kot zahtevna planinska pot. Med potjo prečkamo tudi kaskade slapišča Verna. Divji zvočni ‘retreat’ traja vzdolž 3 km pohodne poti. V pragozdu ni spletnega omrežja in telefonskega signala. Obrazno knajpanje in bosonogo refleksno masažo stopal v deroči Lobnici si privoščimo na gozdnem parkirišču Bajgot. V neposredni bližini so nekoč obratovale znamenite glažute in plavži. Gozdarji so les iz pragozda spravljali v dolino Lobnice ter na reko Dravo po najdaljši slovenski gozdni vodni gondoli, dolgi 7,5 km. V dolini Lobnice najdemo ostanke mlinarstva, žagarstva, kovaštva, glažut in splavarstva. Lobnica izvira tudi v Črnem jezeru, tako se skrite želje spremenijo v atome in molekule, ki potujejo po trojstvu rek Drava-Sava-Donava do Črnega morja ter se krožno vračajo. To so vedeli že legendarni nekdanji prebivalci Pohorja, ki so skovali nauk: »Vse se vrača, vse se plača.« Glasbeno izročilo mlinarstva odseva v ljudski otroški pesmi »Ob bistrem potoku je mlin«. Ljudska modrost/ljubezen potuje skozi želodec, zato doživimo tudi večerno gastronomsko izkušnjo ob najstarejši vinski trti na svetu – Modri kavčini. Vsak raziskovalec slovenske kulturne dediščine si lahko glasno zapoje pesem »En kovač konja kuje«. Ob žagah je primerno zapeti »Žiga, žaga, poje žaga«. Lokalna gastronomija je tudi sezonskega značaja. Glavne sadeži so borovnice in maline, glavna začimba so gobe, najbolj slastna jed gobova juha z ajdovimi žganci. Jed na žlico je tudi pohorski pisker. Pohorska omleta je zaščitena sladica. Znani so še domači štrudelj, orehova potica, gibanice, flancati. Tipična pohorska žganja so brinjevec, borovničevec, orehovec. Degustiramo jih med potjo, da nam ne postane neprijetno v hladu mogočnih pohorskih iglavcev in košatih listavcev, kot so bukve, gabri, hrasti. Tudi hrast je bil najprej majhen želod. Mnoga drevesa rastejo iz skal, kar kaže biotsko raznolikost kolosalno lepega naravnega rezervata Pohorja. Jeleni so kralji parkljaste divjadi. O njih je bil celo posnet spletni dokumentarec Turnir pri Šumiku režiserja Maka Sajka.

 

3. Ruškomalh je etnografsko obarvano zeleno fotografsko razkošje. Fotosafarijski profil Ruškomalha opravimo med potjo ob pokopališču, poslednji točki novega začetka začaranega kroga potovanja/življenja. Trenutno smo popotniki, ki čisto vodo spreminjamo v zdravilno vino. Spretno oko ne pomeni »oko za oko«, temveč oko za pravo stvar, ki jo imamo vedno na dosegu roke, čeprav se izmika našim očem. To je modrost/talent (ustvarjalnost, inteligentnost in nadarjenost). Med fotosafarijskim pohodom po Podpohorski vinski poti odkrijemo dva etnografska muzeja, avenijo znamenitih Rušanov, ekspedicijo pa zaključimo krožno s panoramo vzhodne Dravske doline. Ob povratku v »zdravo mesto Ruše« fotografiramo še staro trško jedro ter osrednji mestni park. Domače koline so tradicionalna jed, ki jo dobite v domači gostilni. Velja omeniti, da so bile Ruše v 17. stoletju znane po prvi slovenski gimnaziji na Štajerskem.

4. Razbojnikova nevesta je grajska pripovedka o dveh lokalnih graščakih, ki sta bila boj za čisto vodo, tj. Trnuljčico, ki se v nravi človeka pojavi kot podzavest. Duhovna poročna izkustva temeljijo na sporočilu pregovora »kamen na kamen palača«. Ljudski glas pravi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Tega se je zavedala Trnuljčica, saj je jabolko simbol najgloblje, čiste ljubezni, ki jo je reka Drava podarila podtalnici in ki je ne more uničiti človeška zloba. Oblast in hudobija imata vedno rezervno glavo, pravi modri mož Ruškomalh, ki pomaga varovati vhod v podzemlje Pohorja, kjer kraljuje začarana pohorska Trnuljčica, Razbojnikova nevesta.

 

Potovalni načrt lokalno vodenega izleta sestavimo po meri. Vse štiri module lahko izvedemo v enem dnevu.

Dolžnost zelenih raziskovalcev je, da prvinsko ohranjeno razkošje pragozda Šumika dokumentiramo ter bajeslovno doto ohranimo ob pomoči tehnologije obogatene resničnosti. V naš razvojni projekt bomo vložili ekspertno delo, ki temelji na avtorsko zaščitenem nauku o modrosti in učinkovitem upravljanju časa Gnothi seauton, ki odseva v prvinski naravi, ogledalu notranje podobe iskalca smisla. Lokalni vodja fotosafarijskega raziskovalno-razvojno-eksperimentalnega potovanja je izkušen član društva Natura 2020, ki potuje z vami v vašem avtomobilu, ki naj bo ustrezno prilagojen za gorsko vožnjo po makadamski cesti.

Zelena znamenitost pragozd Šumik se nahaja le 90 minut iz prestolnice, Ljubljane, in 13 km iz Maribora, mesta z najstarejšo vinsko trto na svetu.

 Z nami, lokalnimi legendami, boste na območju otrokom prijaznega Unicefovega mesta Ruše spoznali izjemne lokalne posebnosti Balkanskega polotoka, kjer se prepletajo vplivi alpskega, mediteranskega, dinarskega in panonskega sveta.

Gostitelj: Turistično društvo Natura 2020, ki zainteresiranim partnerjem dobrodelne akcije Natura 2020 za dober namen podarja legendarnega lokalnega vodjo izleta in lokalno pridelano domačo hrano iz nahrbtnika.

Študijski izlet traja en dan oziroma do 24 ur. Po meri lahko traja do leto dni, če pridobite turistični vizum. Trenutno je potreben tudi negativni izvid koronskega testa ali zaključena karantena.

sl_SISL_SI