Realistični gozdni pobeg

OSUPLJIVI PRAGOZD ŠUMIK

Čas za Naturo 2020, čas zame!

Kar 99,99 % ljudi še nikoli ni bilo v pragozdu, zato je njegov obisk edinstvena priložnost za šolske otroke. Na poceni način jim zagotavlja pomembno vseživljenjsko referenco. Vse je mistično, sanjsko in hkrati realno.

Obiščite otrokom prijazno Unicefovo mesto Ruše, edino tovrstno na svetu s prvinsko ohranjenim pragozdom. To je pragozd Šumik, ki se razteza v pohorskem osrčju vodnega kroga Črno jezero–Črno morje.

Odkrijte naravne, kulturne in bajeslovne bisere vodnega kroga Črno jezero-Črno morje. Cilj ekskurzije je spoznavanje naravne, kulturne in bajeslovne dote v futuristični šegi Natura 2020. Najboljše destinacije za ekskurzije so tiste, kjer vse dobite na enem mestu.

 

Z nami, lokalnimi legendami, v pragozdu odkrijete:

  • 24 metrov visok slap Veliki Šumik, ki je najvišji slovenski slap na nekarbonatnih tleh. V ta namen si lahko naložite aplikacijo TaleUp in poiščete vodnik Natura 2020, da vam ni potrebna hoja po zahtevni planinski poti, varovani z jeklenicami, za katero je obvezna udobna pohodna obutev in oprema.
  • Ostanke najdaljše slovenske gozdne vodne gondole Lobniška riža, ki je merila 7,5 km. Po njej so spravljali les, ki so ga nato splavljali po rekah Dravi, Savi in Donavi do Beograda. Zaradi tega so Ruše slovele kot mali Beograd. To je spodbudilo tudi kasnejši razvoj bazične kemične industrije v kraju.
  • Najdaljšo slovensko planinsko brv, ki se nahaja ob Ravbar peči, do katere je potrebna konkretna hoja, ki je racionalna, če je cilj ekskurzije pohod, ki traja 3 ure, in je ekipa ustrezno usposobljena za rokovanje z jeklenicami na zahtevni Holcerski poti.
  • Ostro fotografsko oko najde tudi obličje povodnega moža Jezernika, ki se odkrije z zlatim rezom marmorne skale ob tolmunu in slapu Veliki Šumik.

Na našo futuristično destinacijo Ruše danes hitijo ugledni zeleni raziskovalci s celega sveta, ki gredo na vse ali nič.

Tako kot alpski, dinarski, mediteranski in panonski svet ima tudi deviški pragozd poseben renome neskončne lepote, udobja in zelenega razkošja. V njem odkrijemo 400 milijonov let staro gorsko rečico Lobnico, ki šumi, včasih tudi buči, v čudovito divji istoimenski soteski, ki navduši otroke, saj tukaj ni spletne povezave in telefonskega signala.

Vsak otrok kupi svoj prvi unikatni, nezamenljivi in avtentični NFT kripto žeton Natura 2020, ker je otrok digitalne tranzicije/ekskurzije. Tega se bo spominjal vse življenje.

Vaša VIP vstopnica – NFT prispevek: https://www.natura2020.si/nft/

sl_SISL_SI